JUDO   |   KARATE   |   AIKIDO
Etusivu
Junioreiden siirtyminen aikuisten vyöjärjestelmään
Jukaran karatejaoksen harjoitusryhmäjaottelussa junioriryhmiin kuuluvat pääsääntöisesti 13-vuotiaat ja sitä nuoremmat. 14-vuotiaat ja vanhemmat harjoittelevat pääsääntöisesti nuoret- ja aikuisryhmissä. Kun junioriryhmäläinen täyttää 12-vuotta hän alkaa harjoitella myös nuoret-ryhmässä junnuryhmän lisäksi. Täytettyään 14-vuotta nuori siirtyy yleensä harjoittelemaan juniori ja nuoret-ryhmän lisäksi myös hiljalleen aikuisryhmiin. Hänen ei ole pakko heti siirtyä aikuisryhmään, vaan hän saa itse päättää missä ryhmässä mieluummin harjoittelee, harjoitteleeko kaikissa ja koska lopullisesti siirtyy pois junioriryhmästä. Jos ja kun nuori lopulta päättää siirtyä harjoittelemaan aikuisryhmään, niin edessä on ennemmin tai myöhemmin myös siirtyminen mon-järjestelmästä kyu-järjestelmään. Tähän on kaksi perusvaihtoehtoa:

1. Nuori voi harjoitella säännöllisesti riittävän ajan aikuisryhmässä ja lopulta muuttaa nykyisen junnujen mon-vyönsä saman väriseksi aikuisten kyu-vyöksi osallistumalla aikuisten vyökokeeseen. Se mikä on "riittävä aika" riippuu täysin henkilöstä ja hänen harjoittelunsa määrästä ja laadusta.

2. Yleisempi vaihtoehto on, että nuori suorittaa yhtä väriä ”alhaisemman” aikuisvyön kuin hänen junnuvyönsä on. Esimerkiksi, jos nuorella on juniorisininen, hän suorittaa seuraavassa vyökokeessa aikuisvihreän. Tämä tapa on nopeampi siirtymisessä aikuisten vyöjärjestelmään, siilä nuori pääsee yrittämään vyötä huomattavasti aikaisemmin kuin kohdassa 1 kerrotulla tavalla.

Näistä ja muistakin vaihtoehdoista voi keskustella ohjaajien ja aikuisryhmän vyökoelupavastaavien kanssa. Aikuisten harjoitusryhmään tai vyöjärjestelmään siirtymiseen ei ole mitään kiirettä tai pakkoa. Jokainen voi edetä itselleen sopivaa tahtia. Pääsääntöisesti 15-vuotiaana osallistutaan viimeistään aikuisten vyökokeeseen ja se vaatii jo harjoittelua aikuisryhmässä. Kannattaa kuitenkin huomata, että yleensä aikuisryhmään siirtyminen onnistuu paremmin jos harjoitusmäärät nousevat ryhmän vaihdon yhteydessä. Kaksi harjoituskertaa viikossa on hyvä määrä junioreille junioriryhmässä, mutta nuoret- ja aikuisryhmään siirtyville suositellaan lämpimästi suurempaa harjoitusmäärää.