JUDO   |   KARATE   |   AIKIDO
Etusivu
Vyöjärjestelmä

 

Ennen vyökoejärjestelmän tarkempaa kuvausta kannattaa palauttaa mieleen vanha karateviisaus: "Vyö on vain pala kangasta, joka pitää takkia kiinni." Vyöjärjestelmä on loppujen lopuksi aika pieni sivuseikka harjoittelun kannalta.

Karateen vyöjärjestelmä on lainattu judosta 1920- ja 30-luvuilla, eli karaten historian kannalta koko järjestelmä on varsin moderni. Vyöjärjestelmän kehitti judon perustaja Jigoro Kano, joka myönsi maailman ensimmäiset dan-arvot omille judo-oppilailleen vuonna 1883. Tiettävästi ensimmäiset karatevyöt myönsi Gichin Funakoshi vuonna 1924 yrittäessään levittää okinawalaista karatea Japanin pääsaarille. Vielä tuohon aikaan Okinawalla ei karatessa käytetty tai tunnettu minkäänlaisia vyöarvoja.

Vyöjärjestelmällä on nykyään kaksi päätarkoitusta: sekä motivoida (aloittelevia) harrastajia harjoittelemaan enemmän ja paremmin että osoittaa (esim. vierailevalle) ohjaajille harjoittelijoiden summittainen kokemustaso, jolloin harjoittelijoille on helpompi antaa oman tasonsa mukaista opetusta. Harjoittelu, oppiminen ja omien tavoitteiden asettaminen on karatekalle helpompaa, kun voi edetä askel askelmalta, koko ajan eteenpäin. Vyöjärjestelmällä on usein ollut myös jonkinmoinen (Jukarassa pieni) rooli varainhankinnassa vyökoemaksujen muodossa. Vyöjärjestelmää käytetään myös perinteen takia, "koska niin on tehty aina ennenkin". Vyökokeissa on myös se hyvä puoli, että niissä karateka pakotetaan tekemään parhaansa ja antamaan kaikkensa koejännityksen, fyysisen rasituksen ja henkisen paineen alla. Parhaimmillaan tämä voi olla kasvattava kokemus, eikä vastaavaa koe tavallisissa harjoituksissa. Kova vyökoe voi anniltaan hyvinkin vastata viikon (ellei jopa useamman) ahkeraa harjoittelua.

Aikuisryhmän kyu-arvoilla on yksivärinen vyö. Jukaran juniorit käyttävät Kokusai shorinjiryu tyylisuunnan juniorikyu-vyäarvoja, joissa on valkoinen vyö, jonka keskellä kulkee pitkittäissuuntainen värillinen raita. Ylemmät juniorikyu-vyöt erotetaan saman värisistä alemmista vyön päähän kiinnitettävien natsojen, (1-3kpl) avulla. Sekä kyu- että juniorikyu-arvoissa vyön järjestysnumero pienenee vyön värin tummetessa. Mustien vöiden Dan-arvoissa järjestysnumero sen sijaan kasvaa jokaisen uuden vyöarvon jälkeen. Suomessa on lisäksi käytössä Jukaran junioreidenkin aiemmin käyttämä Karateliiton Mon-järjestelmä.

Tyylisuunnasta riippuen korkein mahdollinen vyöarvo voi vaihdella. Useissa karatetyyleissä se on 10. dan, joskus jotain muuta, esim. 5. dan, 8. dan tai jopa 15. dan. Kokusai Shorinjiryu –tyylisuunnassa korkein vyöarvo on 8. dan. Kaikkein korkeimmat dan-arvot saattavat joskus käyttää mustan sijasta musta-punaista, puna-valkoista tai koko-punaista vyötä.