JUDO   |   KARATE   |   AIKIDO
Etusivu arrow Juniorisivut
Ohjeita juniorin ja nuoren harjoitteluun

 

Harjoittelu

Karatea oppii vain harjoittelemalla. Harjoittelun tulisi olla myös säännöllistä ja pitkäjänteistä. Karate on laji, jonka oppimiseen kuluu useita vuosia ja vaikka harjoittelisi kuinka kauan, ei karatessa tule koskaan ”valmiiksi” karatekaksi. Tekniikassa on aina parannettavaa: vaikka harjoittelijan maegeri-potku olisi teknisesti täydellinen, voi sen aina tehdä nopeammin!

Karate on vaativa laji. Opeteltavaa riittää vuosiksi. Aina ei harjoituksissa tehdä niitä tuttuja ja helppoja tekniikoita, vaan opettaja vaatii sinulta jatkuvasti myös uuden oppimista. Monesti uudet tekniikat tuntuvat aluksi vaikeilta tai jopa mahdottomilta suorittaa. Ei kuitenkaan ole tarkoitus, että harjoittelija oppii uudet tekniikat ja asiat heti ensimmäisellä yrittämällä täydellisesti vaan niitä harjoitellaan uudestaan ja uudestaan, vuodesta toiseen. Tärkeintä on aina yrittää parhaansa!

 

Tavoitteet

Kaikilla harjoittelijoilla pitäisi olla tavoitteita. Yleisin tavoite karatessa on varmasti vyöarvon kohottaminen ja ”joskus sitten saada se mustavyö”. muita tavoitteita voivat olla mm. kunnon kohottaminen, uuden katan oppiminen, kilpaileminen ym. Kaikkien harjoittelijoiden tulisi asettaa itselleen tavoitteita, sekä lyhytaikaisia, että pitkän ajan tavoitteita. Aina kun astut salille, olet askeleen lähempänä tavoitettasi!

 

Vyöjärjestelmä

Hyvä mittari omasta edistymisestä on uuden vyöarvon saaminen. Täytyy kuitenkin muistaa, että eteneminen vyöarvoissa on aina yksilöllistä ja kiinni harjoittelijan kyvyistä sekä harjoittelun määrästä ja laadusta. Jokainen etenee vyöarvoissa omassa aikataulussaan.

Luvan vyökokeeseen osallistumiseen myöntää opettaja. Hän tuntee harjoittelijan ja tietää milloin tämä on valmis yrittämään seuraavaa vyöarvoa. Luvan myöntämiseen vaikuttavat teknisen osaamisen lisäksi harjoittelijan asenne ja harjoittelun säännöllisyys. Jos käy silloin tällöin harjoituksissa ja silloinkin vain hälisee ja pelleilee, ei kannata odottaa lupaa seuraavaan vyökokeeseen.

Uusi vyöarvo ei kuitenkaan saisi olla harjoittelijan päätavoite, vaan jatkuva itsensä kehittäminen henkisesti ja fyysisesti sekä kehittyminen lajissa.

 

Salietiketti ja dojokun

Karaten harjoitteluun kuuluu olennaisena osana salietiketti. Se on osa karaten perinnettä. Kumarrukset salille tultaessa ja toisille harjoittelijoille, hillitty käytös, opettajan ja toisten harjoittelijoiden kunnioittaminen kuuluvat aina karaten harjoitteluun. Karatesali ei ole myöskään seurustelupaikka, harjoituskaverien kanssa jutteluun voi varata aikaa vaikka harjoituksien jälkeen.

Dojokun:illa tarkoitetaan harjoitussalin sääntöjä. Ne voivat olla myös ohjeita harjoittelemiseen tai vaikka elämäntapoihin. Seuraavassa Matsuoi-sensein dojokun:iin kuuluvat asiat: (lähde: Jigotain karateopas)

Älä riko lupauksiasi. Harjoittele aina positiivisella mielellä. Älä unohda henkeä, joka valmentaa mieltäsi ja vahvistaa tahtoasi, jotta voit viedä kaikki aloittamasi asiat päätökseen saakka.

Kun tulet dojoon, kumarra. Puhdista mielesi kaikesta, keskity. Ole vaatimaton, säilytä dojon pyhyys. Älä kadota suvaitsevuutta. Harjoittele vakavissasi.

Pidä vahva henki, jos luovutat kesken, häviät!

 

Opettaja

Opettaja on salilla ehdoton auktoriteetti, kaikkia opettajan ohjeita ja komentoja noudatetaan välittömästi. Opettajan puhuessa kaikki muu toiminta lakkaa, harjoittelijat kääntyvät opettajaan päin ja kuuntelevat hiljaa. Opetusta tulee seurata tarkasti, sillä opettaja ei näytä tekniikkaa uudestaan vain sinulle, kun et viitsinyt sitä seurata.

Älä sekoita urheiluvalmentajaa ja karate-opettajaa keskenään. Urheiluvalmentaja pyrkii jatkuvasti innostamaan ja motivoimaan urheilijaa parempiin suorituksiin ja tarpeen vaatiessa hakee valmennettavansa vaikka kotoa. Karate-opettajasi saattaa sen sijaan toimia täysin vastakkaisella tavalla. Hän voi keksiä kaikenlaisia esteitä tiellesi saadaksesi selville todellisen luonteesi ja asenteesi harjoitteluun. Karatessa sinun on todistettava, että olet opettamisen arvoinen. (edellä lainaus Ilpo Jalamon kirjasta Karatejutsu)

Edellä on hyvä kuvaus perinteisestä karateopettajasta. Jukara karatessa opettaja on varmasti vaativa, mutta samalla yrittää motivoida harjoittelijan aina parempiin suorituksiin ja yrittämään parhaansa.

 

Oppilas

Opettajan tehtävä on opettaa asia, selittää siihen liittyvä teoria ja korjata suorituksessasi esiintyvät virheet. Sinun tehtäväsi on omaksua asia ja harjoitella sitä niin usein ja tehokkaasti, että voit lopulta sanoa hallitsevansa sen. (edellä lainaus Ilpo Jalamon kirjasta Karatejutsu)

Muista että harjoittelet aina itseäsi, et opettajaa varten. Harjoittele aina kunnolla, myös opettajan ”selän takana”. Tee kunnolla myös kaikki muutkin harjoitteet (alkujumpat, venyttely ja muut harjoitteet) kuin pelkkä karatetekniikka. Vaikeita asioita esim. kataa kannattaa harjoitella myös vapaa-ajalla vaikka kotona. Muista hyvät käytöstavat salilla ja salin ulkopuolella!

 

Muuta aiheeseen liittyvää näillä sivuilla:

Ohjeita juniorien vyökokeeseen valmistautuvalle
Miksi harjoitella karatea (Olli Kihlbergin kirjoittama artikkeli)
Karate (lyhyt oppimäärä)
Harjoitteluohjeita (aikuiset) ja San-iku