JUDO   |   KARATE   |   AIKIDO
Karate

Karate on itämainen kamppailulaji, jonka tekniikkavalikoima koostuu pääosin aseettomista tekniikoista: lyönneistä, potkuista, torjunnoista, kaadoista, heitoista, lukoista ja kuristuksista. Lisäksi joissain karaten tyylisuunnissa harjoitellaan myös asetekniikoita.

Karaten harjoittelu voidaan jakaa neljän eri otsikon alle:

•    Karate liikuntamuotona

Lajin harjoittelu kehittää kaikkia lihasryhmiä monipuolisesti ja tehokkaasti. Myös tasapaino ja notkeus kehittyvät.

•    Karate itsepuolustusmenetelmänä

Karateka opettelee kohdistamaan iskunsa hyökkääjän vartalon arkoihin kohtiin. Tekniikoiden tehokkuus ja tarkkuus tekevät karatesta toimivan itsepuolustustaidon.

•    Karate budolajina

Karate ei ole pelkästään fyysistä harjoittelua, vaan se on täydellistä itsensä hallintaa. Karate on taito keskittyä, kunnioittaa vastustajaa ja olla valmistautunut jokaiseen tilanteeseen. Karaten harjoittelussa korostuu tinkimätön väkivallanvastaisuus.

•    Karate kilpaurheiluna

Karatekilpailuissa punnitaan kamppailijoiden tekniikka ja henkinen valmius. Kilpailumuotona karate on vaativa, mutta samalla myös hyvin kiinnostava.

 

Karaten historia

Karate on suurelta osin levinnyt maailmalle Japanin kautta, mutta sen juuret ovat Ryukyu-saariryhmään kuuluvalla Okinawan saarella. Okinawalaiset kamppailumestarit alkoivat luultavasti jo 1400-luvulta lähtien sekoittaa paikallisiin kamppailuperinteisiinsä vaikutteita useista vanhoista kiinalaisista taistelutaidoista (mm. Shaolin kempo). Myös japanilaisten, filippiiniläisten ja indonesialaisten kamppailulajien arvellaan vaikuttaneen okinawalaisen taistelutaidon kehitykseen. 1800-luvulle tultaessa Okinawalla oli syntynyt joukko uusia tyylejä, joita voidaan yhdessä kutsua nimellä Okinawa-te (te = käsi tai nyrkkeily). 1920-luvulla Okinawa-te opettaja Funagoshi esitteli taidon Japanin pääsaarilla ja muutti nimen karateksi, jonka yksi käännös voisi olla 'tyhjä käsi'.

Shorinjiryu karate

Renshinkan Shorinjiryu karatedo:n perusti Etelä-Japanissa Kagoshiman kaupungissa vuonna 1955 soke Tamotsu Isamu, joka oli aikaisemmin harjoitellut sekä Kiinassa, Taiwanilla että Okinawalla. Hän harjoitteli Okinawalla mm. Shuri-te:n mestarin Kyan Chotokun liikesarjoja, eli katoja. Tamotsun opettajia Okinawalla olivat mm. Zenryo Shimabukuro ja Joen Nakazato. Shorinjiryu on teknisesti ja katojensa puolesta lähempänä okinawalaisia kuin japanilaisia karatetyylejä.

Karate Jukarassa

Vantaan Jukarassa harjoitellaan Kokusai Shorinjiryu  -tyylin karatea. Lisäksi harjoitellaan Shorinjiryu Ryukyu Kobujutsu -asetekniikoita.

Kokusai Shorinjiryu karatedo perustuu niihin tekniikoihin ja periaatteisiin, joita soke Tamotsu Isamu opetti aikanaan oppilaalleen Ikubo-senseille. Pohjois-Japanissa vaikuttava Ikubo-sensei oli Suomessa vuodesta 1976 asuneen Kokusai-tyylin perustajan ja pääopettajan, sensei Yuji Matsuoin (8. dan hanshi) opettaja. Matsuoi-sensei on opettanut Jukarassa karatea jo yli 20 vuotta.      

Karate harrastuksena    

Karate sopii kaikille. Karatea voivat harrastaa miehet, naiset, lapset ja nuoret. Myöskään yläikärajaa ei karatessa tunneta. Huono kunto tai vähäinen kokemus urheilusta ei ole este aloittaa karaten harrastaminen.

Jukara karatessa harrastaja voi itse asettaa tavoitteet ja valita sopivan tavan harrastaa lajia.