JUDO   |   KARATE   |   AIKIDO
Ohjeita vyökokeeseen (juniorit)

 

Mitä pitää vyökokeessa osata?

Vyökokeessa pitää osata kaikki ne tekniikat, jotka on vyökoevaatimuksissa ilmoitettu. Helposti tulee mieleen että ” eihän mun tartte opetella ku toi yks potku ja lyönti ja sit toi kata niin mä saan ton seuraavan vyön”. No, näinhän siellä vyökoevaatimuksissakin lukee. Mutta kun aletaan miettimään mitä todella pitää osata, on lista jo hieman pidempi.

Kaikki edellisissä vyökokeissa vaaditut tekniikat on osattava PAREMMIN. ”Mistä se vyökokeen pitäjä muka tietää miten mä tän tekniikan tein edellisessä vyökokeessa”. Ei vyökokeenpitäjä sitä välttämättä tiedäkään, mutta hän on nähnyt jo satoja junnuja ennen sinua ja tietää mitä pitää osata saavuttaakseen kyseisen vyöarvon.

Kaikki uudet vaadittavat tekniikat on osattava. Ei todellakaan riitä, että on edellisenä iltana kaverin kanssa opetellut vyökoekatan ja eikun vyökokeisiin. Kyllä se vyökokeen pitäjä näkee kuka  osaa ja kuka melkein osaa, on nähnyt satoja junnuja… Vyökokeeseen valmistautuminen ja tekniikoiden opettelu pitää aloittaa ajoissa!

Ylempiä vyöarvoja yritettäessä pitää tekniikoissa olla jo voimaa ja tekemisen meininkiä, esim. junnuvihreää ei varmasti saa ”kävelemällä tekniikat läpi”. Lyönnin pitää olla lyönti eikä mikään kädenojennus, sama pätee potkuihin ja kaikkiin tekniikoihin. Asenteen pitää olla kunnossa ja sen pitää näkyä!

 

Miten pitää harjoitella?

Junioreissa riittää kun käy säännöllisesti harjoituksissa ja harjoittelee aina kunnolla. Jos aina hälisee ja pelleilee harjoituksissa, niin voi olla varma ettei siellä mitään opi, samalla pilaat muidenkin mahdollisuuden harjoitella kunnolla. Kuunnellaan mitä ohjaaja opettaa ja yritetään aina, ja yritetään vielä enemmän. Muuta ei tarvita.

Jotta vyökokeeseen on mahdollista osallistua, täytyy olla käytynä tarvittava määrä harjoituksia. Seuraavaan vyökokeeseen tarvittavat harjoitusmäärät löytyvät täältä . Lisäksi tarvitaan vyökoelupa, jonka myöntää kirjallisena junioriharjoituksien ohjaajat, yleensä lupa annetaan vyökoeleirillä.

Jukara karatessa vyöarvoissa eteneminen on tehty suhteellisen hitaaksi verrattuna moniin muihin seuroihin. Näin haluamme varmistaa, että vyön kantaja todellakin on vyönsä arvoinen. On paljon mukavampi kantaa vyötä, jonka varmasti on ansainnut ja sen vaatimukset täyttänyt, kuin hatarin perustein saatua.

Ja mihinkähän tässä nyt sitten on kiire? Karatea on aikaa harrastaa koko elämä, ei siinä hirveästi vaikuta, jos vyöarvon korotus viivästyy muutamalla kuukaudella. Tärkeintä on harjoitella säännöllisesti ja kehittyä lajissa sekä ihmisenä, koko elämän ajan.